HANGİ AY HANGİ BALIKLAR YENMELİ?
BALIK;
Kırmızı et ve Tavuk etine oranla daha az yğ ve doymuş yağ içeriyor, Omega 3 ve beraberinde protein ve vitaminler.
Fosfor, folik asit, Kalsiyum, Selenyum, İyot gibi mineralleri barındırdığı için en değerli besin kaynakları arasındadır Ve en önemli özelliği kolay sindirilebilen gıdalardır.
Her balık mevsiminde yenilmelidir...
AYLARA GÖRE BALIK VE TÜKETİM...
OCAK
Bu ayın en lezzetli yenilebilir balıkları
Lüfer, Uskumru, Palamut ve İstavrit tir...
Kefal ve Tekirde bu ay da tercih edilen balıklardır.Kırlangıç diyeceğim de... bulana aşk olsun...
ŞUBAT
Bu ayın en lezzetli yenilebilir balıkları
Eskiden Beykoz Kalkanı diye bildiğimiz Kalkanı bulursanız mevsiminin başlangıcı Şubattır.Mersin, Torik...Bunları da geçelim zira mutfağınıza sıkıntı verir. Parmak kadar olmamak kaydı ile Tekir. Eskiden kimsenin yüzüne bakmadığı Gümüş ve İzmarit...Size uygun Hamsi,çiftlik olmamak kaydı ile Levrek ve Kefal,
MART
Bu ayda bulabilirseniz Kaya balığı.
Mezgit, Kalkan, Kefal, Levrek, Yayın, Gümüş, İzmarit
NİSAN
Gümüş, Mersin, İzmarit, Levrek,Kefal, Kaya balığı,
Parmak kadar olmamak kaydı ile Barbun...
MAYIS
Mercan, Mezgit, Levrek, İzmarit, İskorpit, Pavurya Gümüş, Kaya balığı
Ve mevsiminde biraz pahallı olanları tercih edecekseniz; İstakoz, Kırlangıç, Dil, Tekir ve Levrek...
HAZİRAN
Mutfağınıza en uygun balık Sardalya ve Kaya balığı.
Mercan, Akya, Mersi, Orkinos, Orfoz da kesenizi zorlarsanız yemeniz gerekenlerden...
TEMMUZ
Devreye bu ay İstavrit Sarıağız, ve Lüferin küçüğü Sarıkanat Sinarit ve Trança girdi...
Sardalya, Orkinos ve Kaya balığı da bu ay oldukça lezzetlidir.
AĞUSTOS
İstavrit, Sarıağız, Sardalya, Sarıkanat, Kaya ve Orkinos...
EYLÜL
Bu ay mutfağınıza Lüfer, Kırlangıç, çiftlik olmamak kaydı ile Çipura, İzmarit, Barbunya, Uskumru, Kolyos ve Kılıç girmeli Sardalye ye devam edebilirsiniz.
EKİM
Balık sezonunun en çeşitli ve verimli aylarından biri de Eylüldür.
Mutfağınıza Palamut bu ayda girer.
Diğer balıklar Çipura, Levrek, Traça, Orfoz, Tekir, Barbunya, Lüfer, ve Orfoz da lezzetinin zirvesindedir.
KASIM
Balıkçıların Karadeniz den balıkların göç/alamana zamanı dediği bazı balıkların en bol olduğu zamandır.
Özellikle Torik ve Palamut Bu ayda sıcak sulara göç eder. Diğer balıklarda yağlanmaya başladığı için oldukça lezzetlidir.
Lüfer, Sarıağız, Tekir, Uskumru, Kefal, Orfoz ve Sazan'ın en lezzetli zamanıdır.
ARALIK
Senenin son ayıTorik, Palamut, Lüfer, Tekir bol avlandığı için mutfağınızda ekonomik tercihler arasındadır
Bu arada Hamsi de tezgahlarda ben geldim diyerek uzun bir süre mutfağınıza misafir olacak...
AFİYET OLSUN...
___________________________________________________________________
İçinde balık olan.
Güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim bağlamında hangi balığın... hangi mevsimde... hangi doğal tatlandırıcı kullanılarak işlenme ve pişirilmesine dair unutulmaya yuz tutmuş bilgiler paylaşılacak.
BALIK KÖFTESİ
Genellikle yağlı ve kılçığı az etti fazla olan balıklar tercih edilir. Palamut, Uskumru, Hamsi vb. Başta olmak üzere bütün balıklar kullanılabilir.
Baş, kuyruk ve iç organlarından ayıklandıktan sonra etlerinin kılçıklardan ayrılma kıvamına gelene dek kaynar.
Bir kilo balığın kılçıklarından ayıklanmış eti içine Çavdar ununundan öğütümüş galeta.
Öğütülmüş Sarımsak.
Iki adet yumurta akı.
Kaya tuzu.
bir tatlı kaşığı Karabiber.
İki tatlı kaşığı Yeni bahar.
Orta boy öğütülmüş üç adet kuru soğan.
Bir tatlı kaşığı tercihan Üzüm Pekmezi ve istenirse ince kıyılmış Maydanoz ve kurutulmuş Tere otu.
Bir çorba kaşığı Zeytin yağı ilavesi ile harmanlanıp yoğrulur.

Yağsız tava da orta kısık ateşte pişirilen Balık köftesi
Özellikle iki yaş üstü çocuk, anne adayı kadın ve genelde her yaşta tüketiciye haftada en üç kez tüketilmesi önerilir.
___________________________________________________________________
Çirozcu, Lakerdacı.
Nâm-ı diğer adı ile
Rumeli Kavak ta
Baba mesleğini inatla sürdüren geleneksel balık mutfağı uzmanı...
Her tür balığı işleme uzmanı...
Günümüzün moda değimle gurmesi ...
Balık..!
Onun elinden çorba dan tutunda aklınıza gelmeyen her yöntem ile Anadolu mutfağına katkı bağlamında lezzet, sağlık vb. ile değerlendiriliyor.
Balık..!
Onun elinde mevsiminde yenen hali bir yana
Atalarından günümüze kadar gelen yöntemleri ile 4 mevsim yenilebilecek
Çiroz, salamura, lakerda, füme ve doğal konserve vb. ile dönüşerek değer kazanıyor.
Ahmet Esen..!
Endüstriyel gıda işlemesine sucul gıdayı mahkum edenlere karşı direniyor...
O ve onun gibiler o kadar çok ki..!
Devlet;
Kooperatif dergahını kirletenlere engel olacak yasal düzenlemeyi yapsa...
O kapıyı;
Tüketicinin hiç te hak etmediği pahalı ve daha da önemlisi besin ve sağlık değerlerinden mahrum balık ile beslenmesine kapatacak önlemleri alsa...
Şirket balıkçılığı dahilinde ticaret serbestisi olanlar kendilerine çeki düzen verecek...
..
Ahmet Esen ve onun gibilerin bilgi ve deneyimlerinini yaşatacak adres;
Balıkçı kooperatifleridir.
Devlet;
Sürdürülebilir balıkçılığı savunmada samimi ise kooperatif yasasını balıkçının ekonomik, sosyal yaşamına katkı sağlayacak düzenlemeleri bir an önce uygulamaya koymalıdır.
Ahmet Esen...
_____________________________________________________________________________
Baba mesleğini inatla sürdüren geleneksel balık mutfağı uzmanı...
Her tür balığı işleme uzmanı...
Günümüzün moda değimle gurmesi ...
Balık..!
Onun elinden çorba dan tutunda aklınıza gelmeyen her yöntem ile Anadolu mutfağına katkı bağlamında lezzet, sağlık vb. ile değerlendiriliyor.
Balık..!
Onun elinde mevsiminde yenen hali bir yana
Atalarından günümüze kadar gelen yöntemleri ile 4 mevsim yenilebilecek
Çiroz, salamura, lakerda, füme ve doğal konserve vb. ile dönüşerek değer kazanıyor.
Ahmet Esen..!
Endüstriyel gıda işlemesine sucul gıdayı mahkum edenlere karşı direniyor...
O ve onun gibiler o kadar çok ki..!
Devlet;
Kooperatif dergahını kirletenlere engel olacak yasal düzenlemeyi yapsa...
O kapıyı;
Tüketicinin hiç te hak etmediği pahalı ve daha da önemlisi besin ve sağlık değerlerinden mahrum balık ile beslenmesine kapatacak önlemleri alsa...
Şirket balıkçılığı dahilinde ticaret serbestisi olanlar kendilerine çeki düzen verecek...
..
Ahmet Esen ve onun gibilerin bilgi ve deneyimlerinini yaşatacak adres;
Balıkçı kooperatifleridir.
Devlet;
Sürdürülebilir balıkçılığı savunmada samimi ise kooperatif yasasını balıkçının ekonomik, sosyal yaşamına katkı sağlayacak düzenlemeleri bir an önce uygulamaya koymalıdır.
Ahmet Esen...
_____________________________________________________________________________
İki kişilik akşam sofrası...
1/2 deniz Çipura:
Kırmızı soğan/maydanoz
Rendelenmiş Havuç,Turp ve Nar ekşisi, limon ve Elma sirkesinde dinlendirilmiş kırmızı lahana salatası
Ev yoğurdu
İki duble BIZIM rakı.
Afiyet olsun...
13.5 liraya akşam sofrası
300 g Mezgit
Rendelenmiş Turp ve Havuç
Elma sirkesi ve limon ile yoğurulmuş kırmızı Pancar
Yarım baş ince doğranmış ve Maydanoz ile karıştırılmış kuru soğan tadımlık Peynir ve acılı biber sosu...
Yanında iki duble bizim Rakı.
_________________________________________________________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13.5 liraya akşam sofrası
300 g Mezgit
Rendelenmiş Turp ve Havuç
Elma sirkesi ve limon ile yoğurulmuş kırmızı Pancar
Yarım baş ince doğranmış ve Maydanoz ile karıştırılmış kuru soğan tadımlık Peynir ve acılı biber sosu...
Yanında iki duble bizim Rakı.
_________________________________________________________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder